Palestine Dutch weblog -

Hier komt allemaal nieuws en foto´s over de zaken van Palestijnen

Saturday, August 11, 2007

Poetin noemt Abbas rechtmatig leider Palestijnen

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag gezegd dat Mahmoud Abbas wat Rusland betreft de rechtmatige leider is van alle Palestijnen en dat hij ervan overtuigd is dat Abbas alles zal doen om de eenheid van het Palestijnse volk te herstellen. Russische persbureaus hebben dat dinsdag bericht na een onderhoud tussen Poetin en Abbas in Moskou.


Abbas zei na de ontmoeting dat zijn regering haar uiterste best zal doen terug te keren tot de situatie zoals die bestond voor de 'pijnlijke, moeilijke gebeurtenissen' in de Gazastrook, om vandaar weer verder te gaan. Ondanks de machtsovername in de Gazastrook blijft de regering zich verantwoordelijk voelen voor de mensen daar en vraagt zij bevriende landen om humanitaire hulp te sturen, opdat de sociaal-economische situatie er niet verder verslechtert, zei hij.


Het is de eerste keer dat Abbas Rusland bezoekt sinds Hamas zich in juni meester maakte van de Gazastrook. Na de machtsovername verklaarde de internationale gemeenschap zich solidair met Abbas en de nieuwe, gematigde regering die hij op de Westoever in het leven riep. Als lid van het kwartet van Midden-Oostenbemiddelaars waar verder de Verenigde Staten, de Europese Unie en de Verenigde Naties deel van uitmaken, behoorde Rusland daar ook toe.


Vorig jaar wekte Rusland in Israël en het Westen ergernis door de Hamas-top voor besprekingen uit te nodigen. Waarnemers zagen dat als een poging van Moskou de invloed te herwinnen die het tijdens de Koude Oorlog in het Midden-Oosten had.


In een dinsdag gepubliceerd interview met de krant Nezavisimaja Gazeta zei Abbas dat Rusland zelf moet beslissen of het de contacten met Hamas wil continueren en dat dat geen problemen hoeft op te leveren voor de bilaterale betrekkingen.


Abbas herhaalde dat hij de handelwijze van Hamas als een staatsgreep beschouwt en dat er van een dialoog of contacten pas weer sprake kan zijn als Hamas de staatsgreep en wat daaruit is voortgevloeid ongedaan maakt.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home