Palestine Dutch weblog -

Hier komt allemaal nieuws en foto´s over de zaken van Palestijnen

Saturday, January 20, 2007

" Palestijnen krijgen steun van USA "

l(Novum/AP) - Gematigde Arabische regeringen zullen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice deze week zeggen dat zij bereid zijn steun te geven aan de stabilisering van Irak in ruil voor meer Amerikaanse betrokkenheid bij een oplossing van de Israëlisch-Palestijnse problemen. Arabische regeringsbronnen en media hebben dit zondag gemeld.

De Arabische landen zullen Washington voor het blok zetten om Israël tot concessies te bewegen, aldus de bronnen. Het plan, genaamd 'Irak voor Land', voorziet in een onafhankelijke Palestijnse staat in ruil voor inspanningen de Amerikanen te redden uit de netelige situatie waarin zij in Irak zijn beland. Het plan zou dinsdag aan Rice worden aangeboden tijdens een ontmoeting met acht Arabische ministers van buitenlandse zaken in Koeweit.

Rice arriveerde dit weekeinde in Israël en voerde zaterdag en zondag besprekingen met Israëlische, Palestijnse en Jordaanse functionarissen. Zij zou maandag besprekingen voeren met de Israëlische premier Ehud Olmert en de Egyptische president Hosni Mubarak, en daarna doorreizen naar Koeweit. Zij waarschuwde bij aankomst in Israël onmiddellijk tegen al te hooggespannen verwachtingen. Duurzame vrede kan niet van buiten worden opgelegd en kan niet 'Made in America' worden gelabeld, aldus Rice.
Mubarak zei dat hij de Amerikaanse president George Bush een brief had geschreven waarin hij aandringt op Amerikaanse hulp bij hervatting van het vredesproces. Mubaraks woordvoerder Suleiman Awaad zei dat Egypte een visie, ideeën en voorstellen zal aanbieden.

Arabische diplomaten zeggen dat Mubaraks opvattingen worden gedeeld door andere cruciale regionale leiders en met een zeker gewicht aan Rice worden gepresenteerd. "Als de Verenigde Staten willen dat de Arabieren in Irak helpen, zullen zij in Palestina moeten helpen", aldus een anonieme Arabische diplomaat.
Bush kondigde woensdag 21.500 man versterkingen in Irak aan en waarschuwde tegelijkertijd voor een golf van extremisme in de regio als de Amerikanen in Irak falen. Hij riep Saudi-Arabië, Egypte, de Golfstaten en Jordanië op meer steun te geven aan de regering in Bagdad. Vrijdag belde Bush persoonlijk met Mubarak en de Jordaanse koning Abdullah II over de kwestie

0 Comments:

Post a Comment

<< Home